ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΥΦ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Στιγμιότυπο από την δεύτερη ττηλεδιάσκεψη των φορέων Προπονητών και Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τους συνεργάτες του.
Την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, πραγματοποιήθηκε η 2η τηλεδιάσκεψη των φορέων των Προπονητών και των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τους συνεργάτες του, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Υφυπουργού.
Αντικείμενο αυτής της 2η τηλεδιάσκεψης, ήταν το τελικό κείμενο του αθλητικού νομοσχεδίου που θα αφορά αποκλειστικά ζητήματα των Προπονητών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (Π.Ο.Π.Α), η οποία συμμετείχε με τον Πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Δ. Βιλλιώτη και τον Αντιπρόεδρό της κ. Γεώργιο Αραχωβίτη, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση άκουσε από τον κ. Αυγενάκη, μεταξύ των άλλων προβλεπομένων στο νομοσχέδιο, και την ικανοποίηση των ακολούθων παγίων αιτημάτων της Π.Ο.Π.Α :
1. Την κατάργηση της απαράδεκτης προβλέψεως του ν. 2725/99 άρθρο 11, παρ. 1, με την οποία, μόνο για τα ατομικά αθλήματα, δεν ήταν υποχρεωτική η απασχόληση Προπονητού από τα σωματεία για αθλητές άνω των 18 ετών.
Πλέον, θα προβλέπεται η υποχερωτική απασχόληση Προπονητού, σε κάθε άθλημα και ανεξαρτήτου ηλικίας αθλουμένων.
2. Θεσμοθέτηση των τριών κατηγοριών Προπονητών (Α΄, Β΄και Γ΄) με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση, όπως ίσχυε έως τώρα.
3. Αναβίωση του ΕΚΑΕΤ και ίδρυση της Εθνικής Σχολής Προπονητών, η οποία θα υπάγεται στη ΓΓΑ και θα διαθέτει δικό της Δ.Σ. Η Εθνική Σχολή Προπονητών θα ιδρύει πλέον όλες τις Σχολές Προπονητών και θα παρέχεται ανωτέρου επιπέδου εκπάιδευση από αυτή των έως σήμερα σχολών Προπονητών.
4. Οι Προπονητές θα συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου και ψήφου στα Δ.Σ των Ομοσπονδιών τους.
5. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Προπονητικής των ΙΙΕΚ και των ΔΙΕΚ, θα λαμβάνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Προπονητού Γ Κατηγορίας από την ΓΓΑ. Έως σήμερα, οι απόφοιτοι αυτοί δεν είχαν καμία δυνατότητα απασχόλησης ως Προπονητές, παρά το γεγονός ότι η φοίτησή τους διαρκεί 21/2 χρόνια, δηλάδη περισσότερο από τις σχολές Προπονητών της ΓΓΑ και ότι αυτή η μορφή μεταλυκειακής εκπαίδευσης αποτελεί εκπαιδευτικό θεσμό της Ε.Ε που οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες μέλη της.
Επίσης, ο νέος νόμος για τους Προπονητές θα προβλέπει :
- την υποχρεωτική απασχόληση Προπονητών μόνο με έγγραφη σύμβση εργασίας και κατώτατη αμοιβή τα 250 ευρώ,
- τροποποίηση των προσόντων και των καθηκόντων κάθε κατηγορίας Προπονητού,
- εξομοίωση των πτυχίων των ΣΕΦΑΑ των αποφοίτων με ειδικότητα το ποδόσφαιρο με το UEFA Β και 50% έκπτωση στα δίδεκτρα για την απόκτηση του UEFA A,
- οι κάτοχοι UEFA A και Β θα μπορούν να αιτούνται αδείας ασκήσεως επαγγέλματος από την ΓΓΑ.
Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Α κατά τη σύντομη παρέμβασή τους ζήτησαν επίσης :
- να ιδρύονται Σχολές Προπονητών μόνον όταν διαπιστώνεται ανάγκη νέων Προπονητών σε κάποιο άθλημα, ώστε οι απόφοιτοι των Σχολών να βρίσκουν αμέσως εργασία,
- να βρεθεί τρόπος παρακολουθήσεως των Σχολών Προπονητών από ενδιαφερομένους σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος,
- την Δια Βίου Επιμόρφωση των Προπονητών όλων των αθλημάτων μέσω του ΕΚΑΕΤ, ώστε :
α) να είναι συνεχώς ενημερωμένει οι Προπονητές μας για τις τελευταίες εξελίξης στην Προπονητική επιστήμη,
β) την αξιοποίηση των Ελλήνων Αθλητικών Επιστημόνων, προς όφελος του Ελληνικού Αθλητισμού,
γ) την απόκτηση επιστημονικής γνώσης από έρευνες σε Έλληνες αθλητές όλων των αθλημάτων, που θα διδάσκεται στους Προπονητές μας,
- την έκδοση των ταυτοτήτων Προπονητών αποκλειστικά από τους Συνδέσμους Προπονητών,
- τον έλεγχο νομιμότητας των Προπονητών,
- την τροποποίηση των υφισταμένων Κανονισμών Προπονητών ώστε να προστατεύονται και να προάγωνται τα διακιώματά των Προπονητών, και
- την έκδοση Κανονισμού Προπονητών σε όλα τα αθλήματα που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν κανονισμό.
Ειδικώς για το τελευτάιο ζήτημα, η Π.Ο.Π.Α, θα καλέσει σε συζήτηση όλους τους Συνδέσμους-μέλη της, ώστε να συνταχθεί μια σειρά προτάσεων που θα υποβληθούν στον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού.
Το υπό σύνταξη νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα των Προπονητών, θα δόσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ακουστεί η Φωνή του Προπονητή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και θα προσφέρει το υπόβαθρο για μελλοντικές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους Προπονητές.